Om S-CUT

S-CUT är utvecklad av räddningspersonal

Den första versionen av S-CUT togs fram för att användas av räddnings- och ambulanspersonal. Vid olyckor är det oerhört viktigt att snabbt få bort kläder för att sätta in livräddande insatser. Med en S-CUT tillgänglig kan tiden för att avlägsna kläderna kortas avsevärt.

S-CUT, CE-märkt produkt utvecklad för räddningstjänst och ambulansföretag.

S-CUT är från början utvecklad för räddningstjänst och ambulansföretag.

Produkternas syfte är att rädda liv, på både människor och djur. Men en S-CUT skärs en läderjacka eller ett par jeans upp på några sekunder, utan någon som helst risk för skärskador på patient eller räddningspersonal. 

Skärbladet, som är mycket skarpt, är roterbart. Det runda bladet kan roteras sex gånger innan det behöver bytas.

CBRN Sanering

Första behovet visade sig när Räddningsverket utrustade sin internationella keminsatsstyrka och man övade sanering i stor skala. Både MSB och Socialstyrelsen rekommenderar att man tar av kläderna i tidigt skede i samband med livräddande sanering, helst innan man spolar in kemiska ämnen som sitter i kläderna in mot huden. Med S-CUT kan man skära av kläderna snabbt och effektivt. På gående personer räcker med att skära ett snitt på ryggsidan från kragen och nedåt sedan fäller man fram alla kläder som faktiskt i princip faller av.

Traumapatienter

När vi utvecklade S-CUT testades den av flera akutmottagningar och där upptäckte man att den fungerade mycket väl även när man skulle ta hand om traumapatienter. Man kunde minska tiden för att ta av kläderna vid motorcykel olyckor från ibland upp mot 5 minuter ner till knappt en minut, utan att man riskerade att skada patienten. En metodbeskrivning för hur man effektivast skär upp ett MC-ställ och samtidigt förljer PHTLS konceptet har tagits fram av ambulanspersonal i Ängelholm.

Hjärtstoppsbehandling

Andra användningsområden som snart visade sig var hjärtstoppspatienter. I en studie utförd på HLR centrum i Göteborg kunde man påvisa i genomsnitt 63 sekunder kortare tid till start av behandling med hjärtstartare , jämfört om man använder sax. Sedan skrev Solveig Aune och Johan Herltz en artikel om studien, den publiucerades i America Journal of Emergency Medicine Januari 2001.

Fler användningsområden

Vi såg snart att det fanns fler användningsområden för S-CUT, inte minst inom hästhantering. Vi anpassade verktygets egenskaper och tog fram S-CUT XC-E, speciellt för personer som dagligen hanterar hästar. En häst som fastnat i elstängseltråd eller trasslat in sig i grimskaftet råkar oftast i panik och åsamkar sig själv ytterliga skador då den drar åt snaran ytterligare i sina försök att ta sig loss. Det händer tyvärr att hästen skadar sig själv så svårt att den måste avlivas. S-CUT XC-E skär med ett handgrepp av såväl elstängseltråd som grimmor av både läder och nylon. S-CUT XC-E klarar också sadelgjordar och grimskaft utan risk att skada hästen. Senare har vi upptäckt att S-CUT XC-E är ett utmärkt allround-verktyg, en rullkniv som har många användningsområden. Inte minst inom anläggningsarbeten, att skära markduk går som en dans med XC-E. Den har också utbytbart skärblad och den finns i fyra fräscha färger.

Säker att använda

Trots produkternas effektiva skärverkan är det i princip omöjligt för användaren att skada sig. Det är också i princip omöjligt att tillfoga patient eller häst skärskador med en S-CUT/S-CUT XC-E.

Produktutveckling för nya användningsområden

Vi arbetar ständigt på att hitta nya användningsområden där det är befogat att ersätta traditionella skärverktyg och knivar med en S-CUT rullkniv. Vi har nya produktgrupper under utveckling och när de är färdiga att tas i bruk kommer de att säljas i vår webbshop på s-cut.se.

Support

Vi vill givetvis att alla våra återförsäljare, kunder och övriga kontakter ska vara nöjda med de produkter vi utvecklar och levererar. Om du har några frågor kring produkterna så ska du i första hand vända dig till den du köpt produkten av. Alla våra återförsäljare kan produkterna väl och hjälper gärna till om det skulle uppstå några problem.

Om du kontaktar oss eller en återförsäljare angående problem med en produkt, var vänlig ange vilket serienummer produken har. Numret hittar du på handtagens bakre del.

OBS! Serienummer används inte på XC-modellerna, hölster och väggfäste.