Om oss

Så kom företaget och S-CUT till

ES Equipment AB är frukten ur ett EU-projekt som kom till efter att ambulanssjuksköterska Björn Åhlén fått i uppdrag att utrusta Räddningsverkets internationella keminsatsstyrka. Han insåg snart att de saxar som fanns till hands för klippa upp kläder för att påbörja livräddande insatser var långt ifrån optimala för sitt användningsområde.

I samband med en stor saneringsövning såg Björn Åhlén att det tog för lång tid med saxarna när man skulle klippa upp kläderna.
– Vid en stor olycka med många svårt skadade tar det alldeles för lång tid plus att det är en stor risk att skada patienten när man använder sax, det blir lägre kapacitet i saneringsarbetet och patienter med potentiellt svåra skador eller medicinska tillstånd kan i värsta fall dö, säger han.

Han började fundera på en bättre lösning och kom 2004 i kontakt med Mats Fridh på EU:s innovativa åtgärdsprogram MTiV (Medicinsk Teknik i Värmland) vilket ledde till att ett utvecklingsprojekt drogs igång. Räddningsverket, Landstinget i Värmland samt Försvarets Sjukvårdscentrum fick lämna in varsin kravspecifikation på vad ett sådant verktyg skulle klara.

Martin Bergstrand, ingenjör knuten till projektet, fick i uppgift att sammanställa alla kravspecifikationer till en och ta fram ett förslag på lösning. Ett första koncept till ett nytt skärverktyg presenterades och väckte stort intresse hos kravställarna. Utvecklingen av S-Cut hade tagit sin början.

Resultatet är en unik produktserie med skärverktyg som ersätter konventionella saxar och knivar, bland annat i räddningsfordon. S-Cut kan användas av såväl höger- som vänsterhänta och är fullt hanterlig även med grova handskar på. Den skär med lätthet igenom läder och i stort sett alla textila material, exempelvis Gore Tex. S-Cut skär också igenom flera lager textil i ett enda skär.

Intresset för S-Cut var stort och 2005 bildades ES Equipment av Björn Åhlén, Mimmi Olsson och Martin Bergstrand. Mimmi är akutsköterska och sjukvårdsintruktör vid Räddningstjänsten Karlstadsregionen. Martin har produktutveckling som specialitet och är dessutom aktiv sjöräddare på Hammaröstationen. Bolaget bildades i syfte att vidareutveckla, marknadföra och sälja S-Cut nationellt och internationellt.

2006 togs företaget upp som inkubatorbolag hos Inova Karlstad och samma år kunde försäljningen ta sin början. 2007 såldes den första S-Cut:en utanför Sverige och 2008 flyttade företaget sitt säte till Göteborg och blev inkubatorföretag inom Sahlgrenska Science Park.

Martin Bergstrand fick ta emot utmärkelsen Quality Innovation of the Year 2001.

Martin Bergstrand fick ta emot utmärkelsen Quality Innovation of the Year 2001. Prisutdelare var Finlands president Tarja Halonen. Till vänster Charlotte Brogren, generaldirektör för Vinnova, svenska statens organ för innovationer.

Försäljningen rullade på, S-Cut blev allt mer känd inom framför allt räddningstjänsterna världen över och 2011 tilldelades S-Cut utmärkelsen Quality Innovation of the Year. Det är SIQ Institutet för kvalitetsutveckling, som varje år utser en produkt eller metod till årets innovation. ES Equipment vann klassen för microföretag och Martin Bergstrand fick ta emot priset ur Finlands president Tarja Halonens hand, vid en cermoni i Helsingfors.

2012 kompletterades sortimentet med en modell som riktar sig till människor som hanterar hästar. Modellen heter S-Cut XC-E och säljs sedan 2014 i ES Equipments webbshop, s-cut.se. 2013 fick företaget en förstärkning i form av Stephan Nilsson.